vad är energiskatten

Vad är energiskatten? Går det till elnätsföretaget?

För alla hushåll som har ett elnätsföretag så tillkommer också energiskatten, men är det elnätsföretaget som tar det eller?

I Sverige är elmarknaden avreglerad sedan 1996, vilket innebär att du kan välja vilket elhandelsbolag som helst. Men på elnätsmarknaden råder det fortfarande monopol. Det innebär att du som vill nyttja elbolagets elkablar måste betala för att göra det. Den specifikationen kan se väldigt olika ut men energiskatt är en utgiftspost i den fakturan.

Energiskatten varierar och ändras ständigt. Energiskatten är precis som det låter en skatt som betalas till staten och inte till elnätsföretaget. Detta är också en kostnad man måste betala precis som skatten på din lön.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *