energy storage as a service

Vad är fördelarna & nackdelarna med att ha en elbil?

Står du i begrepp att köpa en elbil? Här har du en komplett lista över för och nackdelar med att köpa en elbil.

Elbilar har fått sig ett uppsving under de senaste decenniet. I synnerhet med Teslas framfart som sedan många andra biltillverkare har hakat på. Men elbilar eller elbil, har funnits länge. Den första elbilen kom redan på 1800-talet. Den hade såklart sina brister men utvecklingen sedan dess tog sin lilla tid och fokuset hamnade på förbränningsmotorer.

Idag är elbilar något som många vill ha. Mycket på grund av den negativa klimatpåverkan bensin och dieselbilar har men också för att de är billigare att driva. De klassiska fördelarna med en elbil är:

Fördelar
* Billigare att driva runt. Att tanka bilen beror på kostnaden av din el. Såklart behöver du investera i en laddbox för att effektivisera processen också men när den väl är där är det kostnaden per levererad kwh in i bilen som räknas.
* De har inga Co2 utsläpp. Den största påverkan en elbil har är vid sin produktion. Att bryta litium bland annat för att skapa det stora bilbatteriet är den aktivitet som drar mest co2. Men har man en elbil längre så kompenseras det av att bilen inte släpper ut någon co2.
* De är subventionerade. Staten subventionerar de med elbilar för att påskynda förflyttningen mot en elektrifierad fordonsvärld.
* De är väldigt sköna att köra. Komforten är ofta bättre då man inte hör något motorljud som låter.

Nackdelar
* Det är ofta dyrt att investerai. Att köpa en elbil är lite dyrare än en vanlig bil. Detta eftersom produktionen idag är dyrare men ju mer tiden går & ju fler som köper elbilar ju billigare kommer det att bli.
* Kan bli väldigt dyrt om man måste byta batteriet. Det är ännu ovisst hur länge de här batterierna som producerats i elbilarna kommer att kunna vara brukbara. Den dagen de inte är det, så kommer det blir väldigt dyrt.
* Elbilens batterier fungerar inte lika bra i vinterklimat. Batterier som vi känner till med mobilen eller liknande är mycket känsliga mot kyla. När kylan kommer så blir batteriernas verkningskraft avsevärt sämre. Detta är en klar nackdel i och med det karga klimatet här i Sverige och norr.
* Laddningsinfrastrukturen är inte så utvecklad. Det finns mycket att göra för att förbättra möjligheterna att ladda sin elbil på offentliga platser, i synnerhet i norra Sverige. Det utvecklas dock hela tiden och går åt rätt håll.

Summering
Du som överväger bör verkligen ta dig en rejäl funderare. Ha klimateti åtanke och att nyttja bilen så länge som det går. Elbilen kan vara något för dig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *