Spotpriser på el

Vad är spotpris för något
Ett begrepp som många slänger sig med men som många nog inte riktigt förstår är spotpris och elpris. Vad är det för skillnad och är det samma sak? Elbranschen har många kluriga kategorier som utgör totalpriset som du får som kund. Vi på energiexpressen ska reda ut alla dessa termer i den här artikeln så du hänger med.
Spotpris
Detta är ett begrepp som betyder att man går igenom en hel månads olika elpriser timme för timme för att se ditt spotpris för el. Det innebär också att när du kollar dina aktuella elpriser. Det du kan teckna för här och nu innebär ändå att du du egentligen kollar priset på el för förra månaden. Spotpriset som man kan se i specifikationen för elpriset består alltså av ett genomsnittligt elpris från förra månaden. Därför kan man undra kring benämningen och tycka att den egentligen borde heta mixat elavtal eller semi-rörligt. Rörligt till fullo betyder egentligen spotpris el per timme och det kommer det mer om nedan.
Elpris (fasta avtal)
På de fasta elavtalen så trollar elbolagen fram ett så kallat elpris som de sen har ett påslag för. Vad det elpriset kommer ifrån är bolagens egna uppskattning. Här tänker man nog mycket på vad elen kan stå i om ca tre månader. Det är så själva prissättningen funkar alltså. Men priserna är ju också främst satta utifrån hur många månader framåt du tecknar. Ju längre fram i tiden desto mer generösa priser. Bäst elpriser på fasta brukar du kunna hitta på sommaren.
Timpris
När det gäller el per timme så är det vad man kalla för det riktiga elpriset som elbolag säljer för. Säljer man utan påslag på inköpet så kan man ju ta den elen och lasta över den på dig som konsument. Detta är det egentliga rörliga elpriset om man tänker efter men med tanke på att rörligt elavtal redan finns så fick det här timpris som namn. Fördelen med el per timme är att:

  • ·         Du kan styra så du förbrukar el de billigaste timmarna när el och spot är som lägst.
  • ·         Du kan koppla sådana avtal mot smart elektronik som elbilar

Nackdelarna med spotpris el per timme är:

  • ·         Din el kan bli riktigt dyr om du inte styr din förbrukning. Låt säga du har familj och alla är igång som mest vid rusningstiderna på el så är det här inte rätt elavtal.
  • ·         Du kanske får en ökad konsumtion av el. Du köper elbil och tycker det är coolt istället för att gå till jobbet eller åka kommunalt
  • ·         All el kommer någonstans ifrån och mer belastning på elnätet gör den gröna omställningen svår.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *