halvledar brist

Halvledarbristen kan bli långvarig, varför?

Du har säkert läst om förseningar inom många elektronik områden som beror av halvledare bristen. Prognoser visar att den bristen kommer att kvarstå under en längre tid.

Halvledare är ett mini chipp som kan leda ström i en elektronisk apparat. Dessa är kritiska för att allt ska fungera. I synnerhet för elbilar och Scania och Volvo stoppade sin produktion för denna brist. Chippen kostar normalt sett några kronor. Ett chip för några kronor har alltså satt stopp för en industri värd flera miljoner. Hur kunde det ske då?

Under pandemin intåg stängde många organisationer i tillverknings länderna ned. Mycket för att man trodde att efterfrågan skulle minska. Men det gjorde den inte den ökade snarare. Detta innebar att många organisationer och mäklarföretag insåg det så de började hamstra halvledare. Många bedömde nog risken som liten att detta skulle ske.

Hamstringen bidrog till en enorm brist och ett högt pris på halvledare. Idag är allt som sagt nästan återställt men produktionen har fortfarande svårt att komma ikapp all brist. Vissa experter bedömer detta kunna pågå i 1-2 år till. Många organisationer har nu insett hur beroende de är av dessa chip.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *