Byta till bästa elavtalet


Hur många gånger har man inte tänkt på det där med elen sista månaderna. Började bli nervös över det här med elpriset och att det skulle springa iväg. Tur att man blivit expert på el under 2021. Det innebär att jag nu vet om det är läge att teckna fast elavtal eller om man borde köra rörligt elavtal några månader till.


Fast elpris – för den trygga
Det avtalet många byter till nu, ca 75 % på Elbyte som är sveriges bästa jämförelsetjänst av elavtal. Det fasta priset lockar då många inte har koll på säsongssväningningarna som elen utsätts för. Orsaken till svängningar i priset är att på vintern så har våra älvar en tendens att frysa till. Lagringen av vatten är inte heller så effektiv än så lagren tar slut. Så den gröna produktionen kan inte ha samma effektivitet gentemot elnäten och efterfrågan bland befolkningen. Därför är det oerhört viktigt att tänka till vilken period du är inom när du ska bestämma dig för fast eller rörligt elpris. Tänk på det du bakar surdegsbröd i ugnen nästa gången. Drar ugn eller fabrikslokaler mest el. Går priset upp hemma mer än hos företag som kan förhandla fram bra elpriser med sina stora volymer.
Rörligt elpris – lönsammast av en anledning
Rörligt elpris har varit bäst historiskt. Detta då det är en genialisk uppfinning som faktiskt inte är 100 % rörligt. Ska förklara i tre steg hur det funkar här:


1.       Elpriset är ett genomsnittspris av föregående månads elpris på Nord Pool som är elbörsen i norra Europa.
2.       Det är ett fåtal producenter som sätter priserna på Nord Pool. Stora elproducenter i Sverige är främst Vattenfall, Ellevio (Fortum), Skellefteå Kraft och E.ON. Det de vill ha för elen är det som gäller.
3.       Priset du får som kund beror på hur mycket påslag, rabatter, elcertifikat, inköpspåslag etc. som är förknippade med kontraktet. Därmed se över din prisspecifikation på elavtalet och gå på det som är billigt. Inte bara kända varumärken kan leverera el i Sverige.


Timpris – för den riskbenägna
Den som gillar mer risker i livet kan ju alltid testa att få elen per timme. Då exkluderar man varför det rörliga vanliga elavtalet varit en sådan succé där elpriset bara ändras en gång per månad och man kan förbruka elen till samma pris hela månaden. Ska du ha el per timme så gäller det att vara på tårna och kolla prognoserna dagen innan. Ja, elpriset släpps dagen innan så att man kan planera! Bästa tiden att ha timavtal är sommarperioden då kursen på el inte är så ojämn som en hård och kall vinter.


Mix-avtal – om du inte kan bestämma dig
Du kan kombinera att ha rörligt under sommarperioden och fast pris över vintern. Se då till att ditt fasta elavtal tecknas på den mest föredelaktiga perioden varje år, dvs maj-juni. Eller så kan du ju bara byta elavtal själv utan att ge elbolaget kontrollen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *